Ortopedik & Sportif Rehabilitasyon
432
page-template-default,page,page-id-432,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ortopedik & Sportif Rehabilitasyon

Ortopedik & Sportif Rehabilitasyon

Hastalık, kaza, duruş bozukluğu vs. sebepler ile, normal hareketlerimizin ağrı ya da çeşitli kısıtlamalar nedeni ile bozulması sonucunda hekime başvururuz. Uygun teşhis ve tedavi ile bir an önce şikayetlerimizin gerilemesi ve eski halimize kavuşmak için çaba gösteririz. Kırık, zorlanma vs. ile oluşan patolojik durum hekim tarafından sebeplerine göre tedavi edilmeye çalışılır.

İyileşmek ise sadece ağrının geçmesi ya da kırığın kaynaması değildir!

Elbette şikayete yol açan gerçek sebeplerin ortadan kaldırılması, ağrının giderilmesi ile paralel yürüyecektir. Fakat bu süreçte, çeşitli hareket kısıtlılıkları, hareket ile ağrı ve bunlara bağlı olarak güçsüzlük, çabuk yorulma gibi bir takım sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu durum günlük hayatımızı tamamı ile eskisi gibi sürdürebilmemizi engeller.

Örneğin omuz ağrısı durumunda saçımızı rahat bir biçimde tarayamayız. Ameliyat sonrası diz, ayak bileği güçsüzlüğü nedeni ile merdiven çıkarken zorlanırız. Ya da el bileği tendonlarındaki şikayetimiz nedeni ile klavyede yazı yazmak büyük bir eziyet halini alır.

“En kısa sürede eski halimize kavuşmak” İşte iyileşmenin tanımı budur.

Doku iyileşmesinin tamamlanması, eski haline en yakın formda iyileşmenin gerçekleşmesi ve ardından eklem hareketlerimizin eski rahatlığına ve kuvvetine ulaşması için iyi bir rehabilitasyon süreci gereklidir.

Sportif Rehabilitasyon

Hayatını bedensel aktivitesi ile kazanan profesyonel sporcular, tiyatrocular, bale ve dans sanatçıları vs. birçok insan herhangi bir sakatlık durumunda mesleğinden uzak kalır. Bu hasta grubu için normal hayata tam olarak ve en kısa zamanda dönüş çok büyük önem taşır.

Herhangi bir sakatlık sonrası kullanılmayan uzuvların zayıflaması, koordinasyonun kaybedilmesi, dayanıklılığın gerilemesi vs. istenmeyen gerilemeler ortaya çıkar. Bu kayıplara mümkün olan en kısa zamanda müdahale edilmezse kayıp miktarı artar ve geri kazanım süresi çok daha uzun sürerek, normal düzeye ulaşmak ve spora-işe geri dönüş daha uzun zaman alır. Bu nedenle hasta, spora ya da yapılan işe özgü özel terapi yöntemleri ile desteklenerek geri dönüşü hızlandırmak gereklidir.

Sakatlanan bir sporcunun-sanatçının becerilerini geri kazanabilmesi için;

  • Ağrının giderilmesi, inflamasyonun-yangının geriletilmesi,
  • Doku iyileşmesinin hızlandırılması,
  • Dokunun orijinale en yakın formda iyileşmesinin sağlanması,
  • Sakatlığa bağlı oluşan hareketi kısıtlayıcı faktörlerin ortadan kaldırılması ve eklem hareket açıklığının normale dönüştürülmesi,
  • Kaybedilen kondisyonel özelliklerin geri kazanılması gereklidir.

Kondisyonel özellikler:

Çabukluk-çeviklik: Becerinin normal hızında yapılabilmesi için

Sinir-kas koordinasyonu: Becerinin mükemmel yapılabilmesi ve sakatlık riskinin az olabilmesi için

Kas esnekliği: Hareketin maksimum verimle yapılabilmesi ve sakatlık riskinin az olması için

Kas kuvveti: İkili mücadele ve kuvvet gerektiren hareketlerin başarılabilmesi için

Dayanıklılık: Hareketleri uzun süre aynı mükemmellikte sürdürebilmek için

Tüm bunları uygun zamanlarda uygun şiddette ve doğru çalışmalarla geliştirmek rehabilitasyonun en önemli boyutudur. Tam anlamı ile sahaya-sahneye dönüş tüm bu özelliklerin tamamlanması ile mümkün olacaktır. Kuvvet eksikliği ve/veya dengesizliği, sinir-kas koordinasyonu ve esneklik eksikliği performansın eksik oluşmasına ve en kötüsü de yeniden sakatlanmaya yol açabilecektir.