21 Mar Karın kası ve Recovery
Profesyonel sporcularda karın kası yaralanmalarına dikkat! Veya karın kası yırtılmasında belirtilere dikkat…
Uzun yıllar profesyonel sporcularla çalışan bir spor fizyoterapisti olarak gördüğüm, profesyonel spor yapmanın sağlığa hatta ruh sağlığına da bir faydası olmadığı yönünde.
Rektus Abdominis kası, yani karın kası, iyileşmesi en zor kas gruplarından biridir. Bu kas grubu, kişilerin ayakta durabilmesi, düzgün nefes alabilmesi ve vücut dengesini kurabilmesi açısından önemlidir. Bu yazımda bu kas grubuna ait bazı özel bilgilerden sizlere bahsetmek istiyorum.
Profesyonel tenisçilerimizden Zeynep Sönmez’i Avustralya Açık turnuvasında izlemenin gururunu yaşadığımız yakın dönemde aslında sporcumuzun maçlara karın kasındaki sakatlıkla çıktığını biliyor muydunuz?
Çoğu profesyonel sporcuda, özellikle tenis ve voleybol oynayan sporcularda karın kası yaralanmaları, yırtılması çok karşılaştığımız bir durum.
Spor aktiviteleri sırasında karın kasları aktiftir. Tenis, voleybol, beyzbol ve diğer sporlarda servis veya atak sırasında yüksek burulma hareketleri vardır.
Bu hareket sırasında lomber omurganın hiperekstansiyonu, karın kaslarının gerilmesi ve ekstantrik kasılmanın ardından konsantrik bir faz meydana gelir. Saldırı veya servis hareketi sırasında gövde bükülür ve yaralı tarafa doğru döndürülür.
Rektus abdominis kas gerginliği ve hematom oluşumu nispeten nadir görülen bir durumdur. Özellikle sağ elini kullanan sporcularda sol alt karın kası, sağ elini kullananlarda ise sağ alt bölgede yaralanma sıklığı daha fazla görülmektedir.
Bu kasın sporcu hayatındaki rolü çok önemlidir. Çünkü solunuma, yani kuvvetli nefes alıp vermeye direkt etkisin olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, bu kasın yaralanma sebepleri arasında neler var? Başlıca sebeplerini yorgunluk, stres ve over-use olarak sıralayabiliriz. Ağır tempo altında yapılan antrenmanlar, zorlamalar sonucunda çok sık rastladığımız bir yaralanma türü… Ancak kritik bir diğer sebep ise boş mide!!!
Spor öncesi doğru yemek yemek, sağlıklı içecekler içmek bu kasın yaralanma sıklığını düşürüyor.
Karın kasımızda diğer kaslar gibi özen gösterilmelidir. Masaj, stretch (esneme) ve recovery’i (iyileşme) bu kas grubunda düşünerek yapmalıyız.
Spor Fizyoterapisti Murat Menderes Çağlar.
SPORTOMED