02 Eki Fizyoterapi nedir? tedavi ettiği rahatsızlıklar nelerdir?
Bireylerin hareket kabiliyetlerinin artırılması, yaralanmalar, zedelenmeler gibi durumlarda tedavi sürecine destek olduğu daldır. Bireylerin hareket kabiliyetini onarmak, yenilemek ve güçlendirmek amacına sahip bilim dalıdır. Fizyoterapi ve fiziksel terapi aynı anlama gelmektedir.
FİZYOTERAPİ NE İŞE YARAR?
Bireylerin günlük hayatındaki hareket kabiliyetini artırmak, gündelik hayatını zorlaştıran ve etkileyen hastalıkları ortadan kaldırmak için çalışan sağlık alanıdır. Fizik tedavi uygulayan kişilere ‘’ fizyoterapist’’ denir.
Fizyoterapi süresinde birey için en önemli tedavi bireylere hazırlanan özel programlardır. Bu tedaviler özel egzersizler, radyasyon, ısı, manuel terapi, ses dalgaları gibi çeşitli yöntemler kullanılır. Bu tedaviler bireylerin gündelik hayatlarına ve yaşamlarına daha rahat, konfor içinde devam etmelerini sağlar. Tedavi süresince yaralanmalar ve rahatsızlıklar çözülmek için programlar yazılır.
FİZYOTERAPİNİN TEDAVİ ETTİĞİ RAHATSIZLIKLAR NELERDİR?
Fizyoterapistler uzmanlıkları çerçevesinde rahatsızlıkların şiddetine, duruma göre tedavi sürecine yardımcı olur. Bu rahatsızlıklar arasında Parkinson hastalığı, felç, Pelvik taban disfonksiyonu, sırt ağrısı, omurilik yaralanmaları, Lenfödem, inme ve felç sonrası iyileşme gibi çeşitli rahatsızlıklar vardır. Fizyoterapinin türüne göre ameliyatı ortadan kaldırma, sınırların gelişmesi, hareket kabiliyetinde gelişme gibi iyileşme durumları yaşanabilir.
TEDAVİ TÜRLERİ NELERDİR?
Herhangi bir tıbbi uygulamada olduğu gibi fizyoterapinin de çeşitli tedavi türleri vardır. Rahatsızlıkları türüne, şiddetine vs gibi nedenlere bağlı olarak değişmektedir. Bunlardan kısaca bahsedelim;
- Ortopedik Fizik Tedavi: Kasları, tendonları ve kemikleri iyileştirmek üzerine, kas-iskelet sistemi yaralanmaları üzerine yoğunlaşan daldır ve bu yaralanmaları tedavi eder.
- Nörolojik Fizik Tedavi: Beyin hasarı, Parkinson rahatsızlığı, Alzheimer, omurilik yaralanmaları ve felç gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi kas gücünü kuvvetlendirmeyi ve uzuv duyarlılığını artırmayı hedefler.
- Yara Bakım Tedavisi: İyileşme süresince olan yaraların yara aldığı bölgedeki iyileşme sürecini hızlandırmak ve o bölgenin yeterince oksijen almasını ve kan dolaşımına yardımcı olur.
- Pediatrik Fizik Tedavi: Kas-iskelet sistemini etkileyen ve bebekleri, çocukları ve gençleri etkileyen durumları tedavi etmeyi hedefler.
- Vestibüler Fizik Tedavi: İç kulak rahatsızlıklarından kaynaklanabilecek denge problemlerini tedavi etmeyi amaçlar.
- Pelvik Taban Rehabilitasyonu: Kadın ve erkeklerde yaralanmalar veya cerrahi müdahalelerden sonra oluşan idrar ve dışkı kaçırma, idrar yapamama ve pelvik ağrının tedavisi gibi rahatsızlıkların iyileşmesini hedefler.
- Vestibüler Fizyoterapi: İç kulak rahatsızlığından sonra oluşan denge kaybının tedavisini amaçlar. Bireylerin dengelerini yeniden kazanmalarını hedefler.